Novice 20 Aug 2021

Kako pripraviti odlično filter kavo?

20 Aug 2021
#Coffee Beans #Gina #Pour-over

Kako pripraviti odlično filter kavo?

Avtor: Dušan Matičič, vodja pražarne GOAT STORY

Načinov, kako si pripravimo kavo, je mnogo in dejstvo je, da smo Slovenci pri tem še posebej navajeni na espresso v kavarnah in (kvazi) turško kavo doma. A pravi ljubitelji specialty kave vedo, da filter kava razkrije kar največ okusov, ki jih v sebi skrivajo zrna kave.

A tudi filter kava ni vedno dobra ... zato vam predstavljam način ročne priprave filter kave (t.i. pour over). Za pripravo bomo uporabili napravo GINA.

Pripravljeni? Gremo!

1. PRIPRAVI VSE, KAR POTREBUJEŠ

Kot pri vseh drugih stvareh v življenju, je priprava ključ do uspeha. Preden začnete s pripravo, se prepričajte, da imate pripravljeno vse, kar potrebujete za pripravo:

  • GINA - naprava za pripravo filter kave
  • Mlinček za kavo (če uporabljate vnaprej mleto kavo, ga ne potrebujete)
  • Grelnik vode
  • Papirnati filter (lahko uporabite tudi kovinski, tekstilni ali drug filter)
  • Tehtnica (če uporabljate napravo GINA Smart, te ne potrebujete)
  • Štoparica/ura (če uporabljate napravo GINA Smart, te ne potrebujete)

Sam za pripravo najraje uporabljam napravo GINA Smart, saj ima vgrajeno tehtnico, prek aplikacije pa lahko nadzorujem pripravo do sekunde in desetinke grama natančno.


Grind your coffee - GOAT STORY - pour over coffee guide

2. ZMELJITE KAVO

Seveda lahko uporabite vnaprej zmleto kavo, vendar predlagam, da kavo zmeljete tik preden se lotite priprave. Kava namreč po mletju začne zelo hitro izgubljati okus in vonj in le sveže zmleta kava zagotavlja edinstveno iskušnjo specialty kave. Ne hecam se. Razlika je res ogromna.

Za ročno pripravo filter kave priporočam srednje grobo mletje, vendar pa je vsaka kava malce drugačna, tako da se je fino malce poigrati z različno grobostjo mletja.

 

3. SEGREJTE VODO

Voda, ki jo uporabljamo za pripravo kave, ne sme zavreti. Nikoli. Primerna temperatura za pripravo kave je med 90 in 96 stopinj Celzija, seveda spet odvisno od kave, ki jo uporabljate. Temnejše pražene kave bodo bolj vesele malce nižje temperature, lažje pražene pa zmorejo sprejeti tudi višje temperature.

 

4. ZMOČITE FILTER

Z vročo vodo prelijte papirnati filter. S tem boste "odplaknili" papirnat okus, ki ga lahko pusti filter. Obenem pa boste z vročo vodo tudi napravo za pripravo kave segreli na "delovno temperaturo". S tem bo tudi končni rezultat boljši.

 

5. RAZMERJE MED KAVO IN VODO

Če niste prepričani, kakšno razmerje med kavo uporabiti, začnite z 1:15 (to pomeni, da na vsak gram kave dodamo 15 gramov vode). Če ste ljubitelji bolj nežnih kav, lahko razmerje povišate na 1:18 ali celo 1:20 (še posebej za zelo intenzivne kave), če pa si želite bolj intenzivnih okusov, pa lahko razmerje znižate na 1:12 ali celo 1:10.

 

Pour-over coffee guide - blooming by GOAT STORY

 

5. "BLOOMING"

Prvi korak pri pripravi pour over kave je "blooming". Na žalost slovenski jezik nima primernega izraza, a zadeva je preprosta ... Kavo je namreč treba najprej zgolj omočiti z manjšo količino vode (približno 2x teže kave). Kava bo začela "rasti" (blooming), saj se iz nje začne intenzivno izločati ogljikov dioksid, ki v kavi nastane med praženjem. Ogljikov dioksid sicer ni prav nič nevaren ali škodljiv, vendar pa pri pripravi kave odriva vodo stran od mlete kave in tako oteži ekstrakcijo.

Blooming naj traja med 15 in 35 sekundami (bolj sveže pražena kava vsebuje več ogljikovega dioksida in potrebuje daljši blooming). Po tej fazi lahko kavo tudi premešate, s tem bo kava dobila več gtelesa in bolj intenziven okus.

 Bloom your coffee - pour over coffee guide

 

6. NADALJEVANJE PRELIVANJA

Načinov, kako prelivati vodo po kavi je ... ogromno! In mnogi kavoljubci so prav iz tega dela priprave naredili že celo znanost. Predlagam, da začnete z osnovami - vodo najprej vlijete v sredino in počasi v krogih prelijete celotno kavo do roba filtra.

Vodo lahko vlijete vso naenkrat ali v dveh "fazah", spet povsem odvisno od navade ali metode, ki jo uporabljate. Sam običajno prelijem v dveh fazah, polovico preostale vode takoj po bloomingu in drugo polovico, ko se filter izprazni do polovice. Še enkrat - tu enega samega pravega recepta ni.

Še tole - če boste vodo zlivali z večje višine, se bo kava bolj premešala, kar bo povzročilo kavo z več telesa ("močnejša" kava). Če pa boste kavo zlivali z manjši višine, bo okus kave nežnejši.

 

Pour-over coffee guide by GOAT STORY

7. KAPLJANJE

Pri pripravi skušajte ujeti čas med 2 in 3 minutami, za večino kav je to optimalni čas. Za manjše količine kave sam ciljam na čas dveh minut in pol, če pa pripravljam več kave naenkrat, pa čas podaljšam tudi do treh minut in pol.

 

8. UŽIVAJTE!

Ko se vsa voda izlije prek kave, vzemite stekleno posodo in kavo malce premešajte oz. zavrtite. Povohajte jo (mmm ta vonj) in prelijte v skodelice. Kava naj se malce ohladi, preden jo spijete.

In še mali namig: kavo poizkusite vročo, toplo, mlačno in hladno ter opazujte, kako se okus spreminja. Nekatere kave namreč s spremembo temperature povsem spremenijo okus in vonj!