Novice 03 Sep 2021

Kako pripraviti "cold drip" kavo

03 Sep 2021
#Coffee brewing #Cold drip #Everything

Kako pripraviti "cold drip" kavo

Ko želite svojim prijetljem pokazati pravi kavni "šov", jim pripravite cold drip kavo. Kapljica za kaplijico hladne vode polzi po sveže zmleti kavi in ustvari povsem novo dimenzijo kave.

 

image

 

V času, ko je cold brew (hladno varjena kava) že postala stalnica tudi v kavarnah in naših domovih, pa je cold drip malce manj znana tehnika hladne priprave kave. To niti ni presenečenje, saj zahteva napravo, ki omogoča pripravo. V preteklosti so si takšno pripravo privoščili zgolj v nekaterih kavarnah, kjer so kraljevali veliki "cold drip stolpi", vendar pa si s pomočjo naprave GINA sedaj lahko tovrstno hladno kavno poslastico pripravite tudi doma.

 

Cold drip ali cold brew?

Pri obeh metodah gre za hladno pripravo kave, kar pomeni, da se takšna kava pripravlja precej dlje časa kot klasična vroča kava. Čas priprave je namreč lahko tudi do 24 ur!

A vendar sta obe metodi malce različni, kar povzroči tudi malce drugačen končni rezultat.

Priprava cold brew kave je resnično enostavna. Sveže mleto kavo namočimo v mrzlo vodo in jo pustimo do 12 ur na sobni temperaturi ali do 24 ur v hladilniku. Ker hladna voda zelo počasi "povleče" okusi iz kave, je takšna kava izjemno aromatična, polnega okusa, brez grenkobe in brez izrazitih kislin. Težava hladnega varjenja je predvsem filtracija, saj je treba kavo zelo dobro filtrirati, v nasprotnem primeru v kavi ostanejo najmanjpši delci kave, kar pomeni, da voda tudi po filtriranju še vedno vleče snovi iz malih delcev kave, to pa lahko povzroči malce grenkobe in manj jasne okuse.

Cold drip pa je malce bolj "sofisticirana" oblika hladnega varjenja, saj hladna voda počasi kaplja prek sveže zmlete kave, kar na koncu pripelje do še bolj prečiščenih okusov. Poleg tega je priprava hitrejša, saj cold drip kavo lahko pripravimo že v dveh urah. Seveda pa lahko voda kaplja prek kave tudi do 24 ur, če imate dovolj potrpljenja.

 

OKUSEN NASVET: GOLDEN IDEA: Cold drip kavo postrezite z ledom, malce rezino pomaranče in ščepcem cimeta. Okusno!!!