Novice 13 Sep 2021

5 razlogov za cold brew kavo

13 Sep 2021
#Cold brew

5 razlogov za cold brew kavo

Avtor: Dušan Matičič, vodja pražarne GOAT STORY

Ste že slišali za hladno varjeno kavo oziroma "cold brew" kavo, kot jo pozna preostali svet? To je vrsta kave, ki postaja vedno bolj pripljubljena pocelem svetuin skoraj gotovo ste jo že srečali v ponudbi kakšne kavarne.

Čeprav mnogi cold brew kavo smtrajozanekakšno "novotarijo" ali "trend, ki bo minil", pa mi  menimo drugače, saj je cold brew kava postala povsem vsakdanji napitekza milijone ljudi po celem svetu. Slovenija ni izjema!.



Vseeno pa mnogi kavoljubci ne vedo točno, zakaj bi pravzaprav začeli uživati v cold brew kavi. Zbrali smo pet najbolj pomembnih razlogov, ki govorijo vprid cold brew kavi. Morda pa se tudi vi odločite in jo poskusite?

 


#1 Cold brew ima manj kislin in grenkobe

Kislina v kavi? Resno?
Da, kave visoke kakovosti imajo običajno bolj poudarjene kisline. Morda je to okus, ki nam na začetku ni domač v kavi, vendar pa je prav kislina tista, ki daje kavi tisti žlahten okus. Podobno kot v vinu - zgolj sladko vino je enoplastno, preprosto. Bolj suha vina pa imajo bolj poudarjene kisline, ki dajo vinu večplastnost in žlahtnost.

Če pa vas kislina v kavi še ni povsem prepričala, pa je morda prav cold brew kava pravi odgovor, saj ima zaradi dolgega časa priprave manj kislin.

Zakaj? Odgovor se skriva v ekstrakciji.

Ekstrakcija je  postopek, v katerem voda raztaplja topne snovi v zmleti kavi. To so sladkorji, kisline, olja in vsi ostali deli kavnega zrna, ki so topni.

Nekatere snovi so okusne, druge pa okus kave pokvarijo.

Na splošno je temperature vode za pripravo kave med 90 in 95 stopinj Celzija. Če uporabljamo prevročo kavo (vrelo vodo), bo vročina uničila kisline v kavi, pojavilo pa se bo več grenkobe. To pa je okus, ki se mu želimo izogniti.

Če pa za pripravo kave uporabljamo prehladno vodo, pa dosežemo drug ekstrem in sicer prekomerno kislost kave. In to ni tista prijetna kislost, kakršno poznamo v odličnem vinu. Temveč za tisto vrsto kisline, v kateri nihče ne uživa. Razlog je v tem, da (pre)hladna voda nima "moči", da bi v kratkem času raztopila druge snovi v kavi, ki poskrbijo za sladkost in pestrost okusov, zato se ravnoveslje okusov podre. In to je spet okus, ki se mu želimo v kavi izogniti.
 


Zdaj pa naredimo mali trik ... poskusimo za pripravo uporabiti hladno vodo in podaljšati čas priprave.

Močno podaljšati. Na 12 do 24 ur!

Cold brew kava namreč igra po povsem svojih pravilih. Hladna voda namreč izjemno upočasni ekstrakcijo topnih snovi v kavi, poleg tega pa ekstrakcija poteka povsem drugače. Vroča voda lahko namreč, če nismo pazljivi med pripravo, zelo hitro iz kave potegne kisline in grenkobe. Hladna voda pa pravzaprav nežno boža zmleto kavo in počasi vleče ven okuse, zato se neželene slabe kisline ne pretvorijo v grenkobo. Prav zato ima cold brew kava do 60% manj kislin in grenkobe, rezultat pa je okusna kava, ki jo odlikuje svilnat, a intenziven okus, brez pretiranih kislin in grenkobe.

 

#2 Cold brew je super okusen

Cold brev kava je torej manj grenka in ima manj kislin kot vroča kava. Obenem pa hladna voda manj "brutalno" reagira s snovmi, ki dajajo okus kavi, zato boste prav gotovo opazili, da je okus kave na povsem drugačni ravni!

Zakaj je tako? O tem doktorji kemije pišejo knjige, zato se bomo tej tematiki raje izognili. A če zadevo povemo v enem stavku: kemična struktura vroče pripravljene kave se razlikuje od kemične strukture hladno pripravljene kave.

Predlagam, da naredite naslednji poskus ...

Pripravite pour over (filter) kavo in cold brew z isto kavo obe poskusite. Opazili boste, da so osnovni okusi zelo podobni. A vendarle je razlika v okusu zelo očitna.

Pour over kava ima prijeten vonj, je sladkasta in ima, najverjetneje, izražene kisline, ki dajo kavi tisti dodaten pospešek okusa. Obenem pa ima kava tudi malce grenkih okusov, ki dajo kavi več karakterja in več telesa.

Cold brew kava pa prepriča z okusom, za katerega v slovenskem jeziku nimamo pravega izraza: SMOOTH! Poleg tega pa je izrazito sladka, okus pa je podprt z zgolj malce kisline. In pa seveda - cold brew kava skoraj nima grenkobe.

Če potegnemo črto - pour over kava je bogatega okusa z izrazitimi "viški" okusa, medtem ko je cold brew kava uravnotežena, nežna, uglajena.

Razlog za to občutno razliko v okusu so aromatična olja, ki so skrita v kavnem zrnu. Če ta olja na hitro izpostavimo vročini (voča voda), postanejo nestabilna in hitro izhlapijo. Okus, ki ga skrivajo pa je izgubljena za vedno :(

Olja se obnašajo precej nepredvidljivo, kadar jih izpostavimo vročini in prav zato je včasih težko najti pravo temperaturo za pripravo (vroče) kave.

Če pa kavo pripravimo s hladno vodo, pa bodo olja ostala "mirna" in se bo njihov okus počasi prenesel v kavni napitek. Obenem pa so olja izjemno aromatična, to pa bo vaš nos zaznal kot prijeten cvetlični in sadni vonj.

 

#3 Cold brew je možno mešati z drugimi pijačami!

Sveže pripravljena skodelica zelo kakovostne filter kave je po mojem mnenju nekaj najboljšega, kar lahko človek okusi. Venda pa je takšna kava najboljša brez dodatkov - brez mleka, sladkorja ali drugih dodatkov.

Cold brew kava pa je drugačna. Seveda je izjemna brez dodatkov. Vendar pa ljudje radi mešamo pijače. Za mešanje je najboljše, da pripravite malce "močnejši" cold brew, tako boste dobili cold brew koncentrat, ki je kot nalašč za mešanje.

Tule je nekaj idej za pijače, ki imajo za osnovo cold brew kavo:

•    Ledena kava: cold brew kavi dodate led in malce vode.
•    Vroča kava: v cold brew kavo zgolj vlijete malce vroče kave. Super ideja za zelo hitro pripravo kave brez predhodne priprave. Še posebej, ker lahko cold brew kavo brez težav hranite v hladilniku vsaj en teden. 
•    Cold Brew Latte: dodamo mleko in led.
•    Cold brew koktejli: receptov za cold brew koktejle je ... ogromno! Poigrajte se s kombinacijami, zmešajte ga z alkoholnimi pijačami, s sokovi in drugimi pijačami.
•    Cold Brew Tonic: 1/3 cold brew kave in 2/3 tonika + led. Odlično!!!!
•    Cold Brew limonada: Čeprav se sliši kot res čudna kombinacija, pa je tole prava eksplozija poletnih okusov! Predlagamo pol-pol razmerje in veliko ledu!
•    Cold Brew z mehurčki: Cold brew kava in mineralna voda ... lahko dodamo tudi malce sladkorja (ali še raje sladkornega sirupa), če imate radi svoje pijače malce slajše.
 

#4 Cold brew ima manj kofeina

Odlična novica za vse ljubitelje kave - cold brew kava ima manj kofeina kot kava, ki je pripravljena z vročo vodo.

Zakaj?

Če pogledate na začetek tega (kar malce predolgega) teksta, smo pisali o vodi in ekstrakciji. Hladna voda iz kave ne potegne toliko kofeina kot vroča voda. Super, kajne?

Seveda je na koncu vse odvisno od kave, ki jo uporabljate ... a na splošno velja, da ima cold brew kava približno tretjino manj kofeina kot vroča kava.
 

#5 Cold brew je dober za zdravje

Kava že sama po sebi velja za nekakšno superhrano, če jo uživamo zmerno. Raziskave so namreč pokazale, da kava zmanjšuje možnost nastanka sržno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni, poleg tega pa poviša raven energije in pozornosti.  is considered a superfood when consumed modestly.
Kava je namreč izjemno močan antioksidant.

Cold brew kava pa je nekakšna nadgradnja klasično pripravljene kave, saj zaradi manj kisline v napitku, omogoča pitje kave tudi tistim, ki jih muči kislina v želodcu ali refuks.
Še en razlog več za uživanje v kavi ;)


ČESTITAMO USPELO VAM JE PREBRATI TA RES DOLG ZAPIS!

Za vaš trud vas čaka nagrada - kupon za 15% popust na vse izdelkev naši spletni trgovini. Ob zaključku naročila zgolj vnesite kodo COLDBREW